Wednesday, April 18, 2012

Berkampung bersama GPI SJKC & SJKT


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ni saya diberi peluang untuk menitip sesuatu di sini. Sudah lama rasanya. Lumrah dalam dunia blogger, jika ada berita dan masa, pasti ia dikemaskini setiap masa. Namun jika sudah lama tak terusik, susah untuk mendapat semula momentum menulis...

Hari ni, (18 April 212) saya selesai menunaikan tugas rasmi diluar. Diberi tanggungjawab oleh Sektor Pengurusan Islam, Jabatan Pelajaran Selangor (JPS) untuk berkongsi info berkaitan pengurusan dalam pengajaran dan pembelajaran Al-Quran untuk guru-guru Pendidikan Islam dari SJK(C) dan SJK(T) yang terpilih.

Kursus selama 3 hari 2 malam ini, dilaksanakan di Permaisuri Beach Resort, Port Dickson telah melibatkan seramai 30 orang guru terpilih dari seluruh Selangor. Khabarnya, ini melibatkan fasa 1. Fasa 2 dan seterusnya, hanya akan dilangsungkan jika ada peruntukan. 

Penulis bergambar bersama sahabat pembentang
Dari kiri: Penulis, Ust Khairi dan Ust Hazri.

Mulanya, saya agak berat untuk menerima taklifan ini. Memandangkan saya bukanlah dikalangan 'ahli' yang ada 'sanad' untuk slot ini. Namun, saya bertuah kerana digandingkan bersama JU dan penceramah yang mantap seperti Ustaz Saiful Kahar Ahmad (Guru Cemerlang Pendidikan Islam), Ustaz Mohd Hazri Hashim (SK Kerling) dan Ustaz Mohd Khairi Ramlee (SK Kg. Rinching).

Bagi saya, kursus kali ni agak banyak bedanya berbanding beberapa kursus yang pernah saya dan sahabat2 lain kendalikan dulu. Antaranya, semua peserta yang terlibat adalah dari SJKC dan SJKT yang agak jarang bersama dalam mana-mana kursus sebelum ini.

Dalam kursus kali ni, kami diminta menyampaikan slot berkaitan:
1- Modul Literasi Al-Quran
2- Modul Pengajaran Jawi - Model 'Kasuhu'
3- Konsep Pengajaran Al-Quran
4- Kesalahan2 dalam Pengajaran Iqra' dan Al-Quran
5- Tahsin Qiraah, Bacaan Gharib

Perkongsian kali ini, diharapkan dapat membantu guru-guru pendidikan Islam di SJKC dan SJKT dalam melaksanakan PnP Al-Quran. Walaupun banyak kekangan dan cabaran yang terpaksa diharungi, mereka perlu kuat untuk memastikan anak-anak generasi Islam di sana akan terus menjunjung kehormatan mukjizat Al-Quran, InsyaAllah...

Yang pasti, ilmu berkaitan Al-Quran perlu dicari dan dipelajari. Tidak memadai hanya dengan khatam Al-Quran semasa remaja, menjadi tiket utk kita mengaku kita 'pandai' mengaji. Tidak salah berguru, membetulkan kesalahan yang kita buat, tanpa kita sedari. Moga kita semua dapat memupuk minat membaca Al-Quran dalam diri generasi muda, seterusnya cintakan Al-Quran sepenuhnya... InsyaAllah.

Kepada Penyelaras Kursus, Ustazah Sabariah merangkap Penyelia Kanan Operasi Teras PI Rendah JPS dan semua barisan urusetia terlibat; Ust Shamsul, Ust Mokhlas dan Ust Sukeri, terima kasih atas segalanya. Mohon maaf atas segala kelemahan dan kekurangan... 

0 comments:

Popular Posts