Tuesday, August 07, 2012

Masihkah Ada Ramadhan...

Assalamualaikum...

Ramadhan kian laju meninggalkan kita. Dalam hal ni, kita yang sepatutnya mengejar... bukan tertinggal sampai tak terkejar. Ramai muzakkir yang menyampaikan tazkirah berpesan dan menimbulkan persoalan... adakah kita masih berpeluang menikmati ganjaran pahala dalam bulan Ramadhan pada masa-masa yang akan datang? Adakah kita pernah menganggap Ramadhan tahun ni, Ramadhan yang terakhir buat kita?Drama 'Masihkah ada Ramadhan' yang ditayangkan setiap hari Isnin, jam 10 malam di saluran Astro Prima sedikit menyentuh hati saya. Saya kagum dengan sifat tenang seorang anak (Zali) yang sanggup menyembunyikan sengsara diri demi menjaga hati dan perasaan kedua ibu bapanya.

Lakonan yang menggunakan hampir 90 % loghat Terengganu itu, terasa dekat dihati. Santai rasanya lakonan mereka. Walaupun banyak dialog yang begitu memuji orang-orang Trengganu... ;)

Zali yang menderita barah otak begitu kuat semangatnya. Azamnya untuk menyatukan abang2 dan kakaknya harus dipuji. Kata-katanya juga amat halus dan terkesan. Tiada nada-nada tinggi diucapkan dalam drama ini, kecuali watak Pak Leh, ayah kepada Gayah yang begitu mengambil berat soal maruah anak perempuannya itu.

Drama ini, meletakkan hubungan kekeluargaan sebagai kunci kebahagiaan ibu dan ayah. Hubungan keluarga yang takkan putus. Unsur nasihat dan cara menyampaikan teguran juga turut diselit. Moga cerita-cerita sebegini akan terus dibentuk dan diketengahkan dalam masyarakat sekarang yang terlalu meletakkan kesenangan dunia, kebendaan sehingga melupakan tanggungjawab yang sebenar.

Sama-sama kita koreksi diri... sama-sama kita perbetulkan diri.

Di mana silap kita sebagai anak kepada ibu dan ayah...
Di mana salah kita sebagai adik kepada abang dan kakak...
Di mana salah kita sebagai abang atau kakak kepada adik...
Di mana salah kita sebagai suami kepada isteri...
Di mana salah kita sebagai isteri kepada suami...
Di mana salah kita sebagai guru kepada anak-anak didik...
Di mana salah kita sebagai murid kepada guru...

Dan yang paling UTAMA,
Apakah dosa kita terhadap ALLAH yang Maha Esa?

Moga-moga Ramadhan boleh menyatukan kita semua...

Baarakallahu Fiikum...

0 comments:

Popular Posts