Wednesday, April 18, 2012

Habibullah; Terjemahan Kitab Al-Syamail Al-Muhammadiyyah

Alhamdulillah, saya menerima hadiah yang cukup bernilai dari seorang sahabat yang aktif menyampaikan kuliah dalam jilsah, selain giat menulis dan menterjemah kitab-kitab hadis, iaitu Ustaz Mohd Hazri Hashim. Pertemuan kami yang singkat semasa sama-sama terlibat dengan Kursus Pengurusan Pengajaran dan Pembelajaran Al-Quran SJKC dan SJKT baru ini, setelah sekian lama tidak berjumpa, hanya melalui SMS dan medan maya sahaja.


Kitab Habibullah ini merupakan terjemahan kitab al-Syamail al-Muhammadiyah karangan al-Hafiz al-Imam al-Tirmidzi. Kitab Habibullah ini juga mendapat sentuhan Prakata oleh Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu al-Banjari Al-Makkiy.

Kitab ini membicarakan berkenaan akhlak dan fizikal Nabi Muhammad S.A.W seperti rupa paras, bentuk tubuh, perilaku dan budi bahasa baginda yang menjadi tauladan ummat baginda. Apabila kita kenal seseorang individu itu, luar dan dalam pasti kita boleh menilai hati budinya. Begitu juga dengan diri Rasulullah. Jika kita benar-benar kasih dan cinta pada baginda, sewajarnya kita mencontohi segala sunnah yang telah diajar dan ditunjukkan sendiri oleh baginda melalui hadis-hadis yang ditinggalkan.

Saya masih belum berkesempatan menatap himpunan hadis dalam kitab ini. Namun melihat kepada atur letak huruf dan perkataannya sudah cukup membuatkan saya jatuh cinta. Begitu teliti dan kemas! Tahniah kepada sentuhan grafik yang menarik. InsyaAllah... akan saya cuba habiskan kitab ini secepat mungkin.

Jika ada sahabat2 yang ingin memiliki kitab terjemahan ini, sila ke blog Ustaz Hazri untuk membuat sebarang tempahan kepada beliau. Semoga perkongsian ilmu ini akan lebih mendekatkan diri kita pada junjungan Rasulullah SAW, InsyaAllah...

0 comments:

Popular Posts