Saturday, October 30, 2010

'Top up' gas...

Salam...

Berbulan-bulan blog ini sepi. Tidak berkesempatan untuk up-date info. Antara kesuntukan masa, sindrom malas, layan 'fb' ... menjadi sebab, ia tidak mempunyai cerita baru.

Hujung tahun, banyak program dan kursus yng bertindan. Semuanya bertumpu di bulan Oktober dan November. Alasannya waran peruntukan baru turun, sama ada dari KPM, BPG, JPN atau PPD. Jadi, banyak program dan kursus yang dibuat pada bulan2 ini.

Di PPD, program Kem Bina Juara, Kem Literasi Al-Quran dah selesai. Alhamdulillah. SKDP menjadi tuan rumah. Namun mendapat kerjasama yang baik dari seluruh fasilitator dari GPI j-QAF seleruh Sepang. Jazakallah. Semoga usaha itu mendapat ganjaran, InsyaAllah.

Diperingkat negeri pula, sarat dengan penyebaran KSSR. Kurikulum Standard Sekolah Rendah. Penyebaran melibatkan semua daerah seluruh Selangor. 2 pakej sudah berlalu iaitu pada 20-22 Oktober 2010 (Pakej 1) dan 27-29 Oktober (Pakej 2) bertempat di Tiara Beach Resort, Port Dickson.


Disebabkan kekurangan bajet, pihak JPS tidak melantik urus setia sepanjang kursus ini. Jadi, JU yang hadir untuk menyampaikan slot terpaksa bertanggungjawab sebagai urus setia dalam masa yang sama. Agak penat... tapi apa kan daya, demi tugas... dan amanah.

Pada hari akhir pakej yang kedua, 29 hb... saya, Ustaz Zubaidi dan Ust Wan Yusof sempat memotong kek hari lahir... ada kek lebih yang ditempah dengan pihak resort. So, kebetulan tarikh lahir kami pada bulan Oktober... potong je lah... ;)


Pakej ke-3 pula bermula Isnin - Rabu (1-3 Nov 2010) di Permaisuri Resort, Port Dickson. Semoga Allah memberi kekuatan kepada kami untuk menjayakan kursus penyebaran KSSR Pend Islam ini. Semoga apa yang disampaikan, difahami dengan baik oleh peserta yang hadir. Kesempatan ini, saya nak rakamkan terima kasih kepada semua peserta (200 org) GPI dan GPI Program j-QAF yang hadir. Jazakumullahu Khairan Kathira.InsyaAllah, saya akan cuba memuat naik bahan KSSR Pendidikan Islam di dalam blog ini sedikit masa lagi. Ini kerana kesuntukan masa dengan tugasan di sekolah ditambah dengan tugasan luar.

Bila ditanya... seronok ustaz asyik keluar je... asyik kursus di hotel jer... saya jawab, orang nampak seronok... tapi penat dan letih... kita je yang tahu... ;) Rasa perlu sedikit masa utk 'berehat'... 'gas' dalam badan perlu di 'top up' segera... sebelum ia kehabisan...

0 comments:

Popular Posts